De två populäraste byarna för turister, som även ligger vid kusten, är Egiali och Katapola. Vill du hellre bo i bergsbyar och njuta av fantastiska vyer, härlig luft och vandringsmöjligheter kan du bo i byar som Arkesini, Langadam Vrotusi, Potamos eller Tholaria.

Egiali
Egiali ligger på norra Amorgos och har en stor hamn. Byn breder ut sig runt hamnen och en vik, där en fin strand finns. Byn karaktäriseras av de klassiska vitkalkade husen som klättrar uppåt längs bergväggen. Stranden i Egiali är lång och har fin småkornig sand som är vackert ljusgul. Vattnet är långgrunt vilket gör att det är en bra strand för barnfamiljer. Det är sällan svårt att få plats på stranden och i närheten finns flera tavernor och restauranger. Från Egiali är det inte långt till flera gamla och riktigt genuina byar som kan vara värda att besöka. Bland annat kan du vandra upp till Agios Theologos, ett gammalt övergivet kloster. Både byggnaden och vandringen är väldigt vackra.

Katapola
Katapola räknas av många som en av de mest trivsamma byarna på ön. Den smala byn sträcker sig längs hamnen och en vacker hamnpromenad och utöver den finns det knappt några andra gator. Nästan hela byn ligger alltså precis vid vattnet och det är nästan ingen trafik i byn. Längs med vattnet vimlar det av kaféer, restauranger och barer. Katapola har ingen egen strand, men det finns flera härliga stränder inom korta avstånd. Den mest populära stranden heter Maltezi som ligger ett stenkast eller en kort promenad bort. Det går även att ta en så kallad badbåt från hamnen till stranden. Fortsätter du med båten förbi Maltezi så når du Plakes som är ett populärt klippbad.

Chora
Huvudstaden på Amorgos heter Chora och är helt bilfri. Byn ser ut att vara hämtad direkt från ett Grekiskt vykort med vitkalkade hus med blåa fönsterluckor och dörrar, smala gränder och gott om tavernor och restauranger. Chora är precis så som man tänker sig en idyllisk grekisk ö-by. På kaféerna och barerna i staden kan du njuta av en god espresso eller en svalkande öl och bara njuta av stämningen. Chora är känt för sitt torg som ligger mitt i byn. Torget är väldigt vackert, omgivet av vackra byggnader. På kaféet vid torget är det ofta fullsatt och det är enkelt att spendera ett par timmar här. Vid Chora finns ingen strand eller badplats i direkt anslutning, men i övrigt är det en fantastisk by.

 

För dig som inte kan få nog av Grekland så är även öarna Lefkas och Zakynthos härliga platser att besöka.

 

Foto: Manu (Flickr)